Retete

Retete

Oua prepelite

 

CUIBURI CU OUA DE PREPELITA

 

Durata
15 minute (preparare)
20 minute (coacere)

 

Ingrediente:
1kg cartofi, cate 4 oua de prepelita pentru fiecare mesean, 4 oua de prepelita (pt aluat), margarina, sare, piper, 4 prepelite, 4 foi de vita, 4 felii de slanina, sare, o lingura unt, 2-3 rosii, 1 pahar vin, o foaie dafin;

 

Mod de preparare:
• Se curata cartofii si se dau pe razatoare;
• Se bat 4 oua de prepelita pentru aluat ca pentru omleta;
• Se adauga cartofii, sarea si piperul si se amesteca bine;
• Se ung cu margarina 6 forme de tarte mici si se pune amestecul de cartofi;
• Trebuie avut grija sa patrunda pe toata suprafata formei, iar in centrul acesteia se face o scobitura in amestec, se pun acolo doua boabe de fasole si se baga asa la copt pentru 20 min;
• Se fierb celelalte oua de prepelita 3 minute in apa cu sare si se curata;
• Se scot cu grija cuiburile de cartofi din forma;
• Se arunca fasolea, si in fiecare se aseaza cate 4 oua de prepelita;
• Se servesc calde si dupa gust cu garnitura de muraturi.
 
 
 
Cuib de prepelita
Oua de prepelita in cuib din paste
Cuib de prepelita cu oua
Cuiburi de prepelita cu oua si paste
   
   

 


 

Oua fierte I

15 oua

1 lingurita sare de bucatarie

1 lingurita otet

Ouale se introduc intr-un vas cu apa rece in care s-a adaugat sare si otet.
Se obtin:-oua moi la o fierbere de 2-3 minute
oua cleioase la o fierbere de 4 minute
oua tari la o fierbere de 7 minute

 



Oua fierte II(oua romanesti)

15 oua

1 lingurita sare de bucatarie

1 lingurita otet

Se da apa in clocot, se adauga sarea, otetul si continutul oualelor.Se pot obtine oua moi, cleioase sau tari in functie de cat timp se fierbe

 


 


Oua fierte in saramura

10-15-30 oua(in functie de capacitatea borcanului)

frunza de dafin

sare

otet

cimbru

boabe de mustar

usturoi

vin alb

In functie de capacitatea borcanului si a preferintelor se dozeaza ingredientele amintite.
Ouale fierte tari (7 minute) se decojesc, se aseaza in borcane peste care se toarna saramura.Se inchide ermetic borcanul.

 



Ou crud in lapte(sodou)

5 oua crude

1 lingurita zahar

1 pahar de lapte

2 linguri de rom

Ouale batute se freaca cu zahar, se adauga laptele, romul.Se amesteca bine apoi se bea rece.



Bautura cu ou pentru raceala

5 oua

1 pahar de apa

2 linguri de rom

1 felie de lamaie

zahar

Se bat ouale cu zahar (dupa gust) se adauga romul,apa fierbinte si lamaia.Se bea calda.



Limonada cu ou

5 oua

o lingurita de zahar

sucul de la o portocala sau de la o lamaie

1 pahar de apa rece

Ouale batute cu zahar, se amesteca cu sucul de citrice si se completeaza cu apa.



Oua cu vin

10 oua

zahar

1 paharel de coniac

1 pahar cu vin rosu

10 oua batute cu zahar(dupa gust) se amesteca cu coniac si vin rosu.Se bea rece.



Oua cu cascaval la cuptor

300 gr. cascaval

30 oua

30 gr. de unt

1 pahar de smantana

sare,piper

Cascavalul se rade pe razatoare.Jumatate din cantitate se pune intr-un vas de inox uns cu unt.Peste cascaval se pun ouale sparte, cu atentie sa nu se desfaca.Se mai pune smantana batuta cu putina sare si piper, iar deasupra se acopera cu restul de cascaval ras.Se introduce la cuptor.Se servesc calde.



Oua moi cu sos

25 oua

5 felii de paine

sos de rosii

Se fierb ouale moi.Se prajesc feliile de paine in unt.Se aranjeaza feliile de paine fierbinti pe o farfurie intinsa.Pe fiecare felie se pun 5 oua fierte si curatate.Peste ele se toarna un sos de rosii cald.Se servesc calde.



Oua in cartofi

20-25 oua

100 gr. unt

5-6 cartofi

sare,piper

La cartofii fierti in coaja si trecuti prin masina de tocat se adauga sare si piper.Intr-un vas incasabil sau din inox, uns cu unt,se aseaza piureul de cartofi.Se fac gauri destul de adanci,apasand cu dosul lingurii de lemn, si se sparge cate un ou in fiecare adancitura.Deasupra se presara mici bucatele de unt si se introduce vasul in cuptor.Se servesc calde.



Oua cu sos de ceapa

25 oua

felii de paine prajite in unt

30 gr. unt

1 lingurita de faina

1 ceapa sau 5-6 fire de ceapa verde

1 pahar de vin alb

Se fierb ouale tari.Ceapa se taie feliute si se pune sa se moaie bine intr-un vas de inox, pe foc mic.Se adauga faina.Se stinge cu vin.Se adauga sare,piper si se lasa sa fiarba in vin.Ouale se curata, se taie in jumatati si se introduc in sos.Se servesc cu paine prajjita in unt.



Oua picante cu hrean

10 oua

o lingurita de faina, hrean

1 pahar si jumatate de smntana

Se fierb ouale, se decojesc, se taie jumatati si se aseaza intr-un vas incasabil.Se presara sare si hrean ras pe razatoarea mica, se toarna smantana amestecata cu faina si se introduce vasul in cuptor.



Oua brasovene

35 oua

7 lingurite de sos de rosii

sare,piper

200 gr,. taitei subtiri

40 gr. unt

100 gr. cascaval,pesmet

Se fierb taiteii cu sare timp de 15 minute.Se fierb ouale ca sa ramana galbenusul cleios.Intr-un vas rotund de sticla incasabil, uns cu unt si pesmet,se aranjeaza taiteii amestecati cu unt si branza rasa, in mijloc se pun felii de oua, iar deasupra se acopera cu sosul de rosii in care se amesteca sare si piper.Se introduce vasul in cuptor pentru 5-10 minute.Se servesc calde.



Oua cu ciuperci

40 oua

100 gr. unt

200 gr. ciuperci

1 pahar de lapte

200 gr. cascaval

1 lingura de faina

Ciupercile se toaca si se calesc in unt pana scade zeama.Se pregateste sosul alb din 50 gr. unt incalzit pe foc in care se introduce faina si se incorporeaza laptele.Ouale fierte si curatate de coaja se aseaza intr-un vas uns cu unt peste care se pune cascavalul ras, sosul alb si ciupercile.Se introduce vasul in cuptor pentru circa 10 minute.



Oua moi cu rosii

30 oua

4 rosii

100 gr. cascaval ras sau telemea

slanina

Rosiile taiate in doua, curatate de pielite se prajesc in unt.Ouale se fierb moi.Se taie slanina foarte subtire.Se rade cascavalul.Peste rosiile fierbinti, se pune cate un ou moale si se acopera cu un strat de cascaval ras.Se inconjopara cu felii de slanina si se servesc imediat.



Oua cu spanac

30 oua

25 gr. unt

jumatate de kg. de spanac

1 lingura de faina

jumatate de pahar de lapte

Se fierbe spanacul, se strecoara si se obtine o pasta cu o lingura de lemn.Se amesteca cu faina, unt, lapte si se pune pe foc sa se ingroase.Se fierb ouale.Se pune spanaculpe un platou si pe deasupra se pun ouale.



Oua fierte cu maioneza

25 oua

maioneza

patrunjel verde

Se fierb ouale tari.Se prepara maioneza, ouale fierte intregi se aseaza peste maioneza.Se presara patrunjel verde tocat si fin si se servesc.



Oua italienesti

30 oua

2 cepe

2 linguri de unt

jumatate de pahar de vin alb

1 lingura de faina

sare, piper,patrunjel verde

jumatate de pahar de apa

Se fierb ouale tari.Se separa albusurile de galbenusuri.Se caleste ceapa tocata in unt, se adauga sare, piper, faina, apoi se toarna vinul si apa.Peste sosul pus intr-o farfurie se aseaza albusul ras, galbenusurile intregi si patrunjelul.



"Ratuste" din oua

5 oua

ridiche de luna

salata verde

boabe de piper

1 morcov, scobitori

1 lingura de mustar, verdeata

5-6 linguri de smantana

Se fierb ouale tari si se decojesc.Se ia cate un ou si se aranjeaza ca o rata.La capatul gros se pune o ridiche curatata, fixata in ou cu o scobitoare.Se infig doua boabe de piper drept ochi, iar sub ridiche o fasie mica si ascutita de morcov, drept cioc, prinsa tot cu o scobitoare.
Se amesteca mustarul cu smantana pana la obtinerea unui sos.Pe foi de salata se aseaza ouale aranjate ca niste ratuste.



Oua cu branza

25 oua

sare, piper

10 linguri de branza de burduf

10 rosii tari

10 linguri de sos alb

Ouale se fierb tari.Rosiile se scobesc de miez.In fiecare rosie se aseaza cate o lingura de branza, oua taiate in jumatati si deasupra cate o lingura de sos alb, amestecat cu sare si piper.Se mai presara putina branza si se introduc in cuptor.Se servesc calde.



Oua pe mamaliguta

20 oua

2 linguri de smantana

1/4 kg. de malai

2 linguri de unt

3/4 l lapte

Se prepara o mamaliguta moale din lapte, sare si malai, se amesteca cu o lingura de unt, una cu smantana si se toarna intr-un vas de jena.Se formeaza cu dosul lingurii de lemnadancituri in mamaliga si in fiecare adancitura se pun ouale.Se introduce vasul in cuptor pana ce albusul se intareste.Se servesc fierbinti, cu unt si smantana.



Ochiuri pe slanina

30 oua

piper,sare

100 gr. slanina

Slanina se taie felii si se prajeste.Se aseaza ouale sparte pe slanina soi se lasa pe foc pana se coaguleaza albusul.Se presara piper si sare pe oua.



Ochiuri pe ciuperci`

20-25 oua

1 ceapa

jumatate de kilogram de ciuperci

20 gr. unt

Ciupercile se spala bine si se taie felioare. Ceapa tocata marunt si se inmoaie bine pe foc mic. Se adauga ciupercile, se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba pana scade zeama lasata de ciuperci.
Se pregatesc ochiuri romanesti. Se aranjeaza ciupercile pe un platou si se adauga deasupra ochiurile.

 

 

Oul de prepelita

VALOAREA NUTRITIVĂ A OULUI DE PREPELIŢĂ

Valoarea nutritivă a oului de prepeliţă este strâns legată de mai multe variabile ale păsării cum ar fi: condiţiile de creştere, de habitat, greutatea corporală, hrana diferenţiată în funcţie de producţie.

De asemenea volumul albuşului şi gălbenuşului sunt foarte importante pentru calitatea oului.
Există anumite etape în care se depun şi se acumulează componentele nutritive în oul de prepeliţă iar mecanismul hormonal se declanşează prin producerea de hormon foliculo stimulant (FSH), care influenţează direct celulele foliculare din jurul ovocitului.

citeste mai departe...